Tandkroner og tandbroer

Behandling med tandkroner og tandbroer

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vores tænder det også. De bliver svækkede, ændrer farve, og nogle gange knækker de eller bliver syge.

Hos Ølby Tandlæge Center i Køge har vi mere end 25 års professionel erfaring med diverse tandbehandlinger, og vi kan hjælpe alle vores kunder, uanset hvad de har brug for.

Af de mange løsninger til tandproblemer findes både tandkroner og tandbroer.

Hvad er en tandkrone?

En krone erstatter en del af tand, som enten er knækket eller faldet af. Kronen er dermed med til at beskytte den tilbageværende tand mod yderligere skade. Tandkroner kan laves af plast, metal eller porcelæn, hvor plast- og porcelænskroner kan ligne de andre tænder så meget, at man ikke kan se, det er en krone. 

  • Porcelænskroner

Det mest brugte materiale til tandkroner er porcelæn. Ligesom plastmaterialet, er det nemt at forme og farve porcelænet, så kronen æstetisk passer 100% til dine andre tænder. Porcelænskroner er også meget stærke og holdbare, så hvis du passer godt på dem, kan du være heldig og have dem i mange år, men det afhænger selvfølgelig også af, hvordan du bider og slider på dine tænder. Hos Ølby Tandlæge Center bruger vi udelukkende porcelæn til tandkroner grundet styrken og udseendet.

  • Metalkroner

Tandkroner i metal var engang brugt mere, end de er i dag. Det skyldes, at materialet gør det mere synligt i munden, at der er lavet en krone, samt at metallet kan optage temperaturforskellene i munden, hvis du spiser noget varmt eller koldt. Metal er derfor ikke så brugt i dag, men kan bruges i kombination med porcelæn til en tandkrone, som delvist dækker metallet, men denne kombination er stadig ikke lige så æstetisk og stærk, som en krone i rent porcelæn.

  • Plastkroner

Tandkroner i et plastmateriale er meget nemme at forme og farve, så de passer til dine eksisterende tænder i munden, så det er usynligt at du har en plastkrone i munden. Dog er plastkroner ikke anvendt så meget som porcelænskroner, da de ikke er lige så holdbare.


Det er vigtigt at komme til en tandlæge og søge behandling så hurtigt som muligt, når man har mistanke om, at en tand er ved at knække, også gerne inden den er ved at knække helt. Venter man for længe, kan tanden tage yderligere skade, og den kan være for svær at redde med en tandkrone. Tandkronen har brug for noget af den gamle tand for at kunne sidde fast, og den resterende tand skal derfor være i en rimelig stand. Hvis tanden ikke er til at redde, kan man være nødt til at fjerne den, og derefter kan man i stedet få lavet en tandbro.

Hvad er en tandbro?

En tandbro sættes ind i munden, hvor der mangler en eller flere tænder. Den danner dermed en bro mellem to tænder. De to omkringliggende tænder bruges som bropiller. Dermed skabes et meget kosmetisk flot resultat. Broen er en fast konstruktion, som ikke kan fjernes fra munden efter behov, men som bliver en fast del af tandsættet.

Tandbroer fungerer som et implantat, men skal ikke opereres ind i kæben. Broen limes fast på de omkringsiddende tænder og fungerer med samme styrke og funktion som alle andre tænder efter behandlingen er overstået. 

Hvor længe holder en tandkrone og en tandbro?

Der kan ikke stilles nogen garantier på, hvor længe en tandbro eller en tandkrone vil holde. Der kan foretages bidjusteringer af både kroner og broer i løbet af årene, som kan forbedre holdbarheden, men en tandlæge kan ikke give en garanti længere end et par år.

Tandkroner og tandbroer er af hårdere materiale, som slides anderledes end de andre tænder, og derfor kan udseendet på kroner og broer også have brug for at blive opdateret i løbet af årene.

Hos Ølby Tandlæge Center tjekker vi altid standen på kroner og broer, når vores patienter er inde til almindeligt tjek.

Det er altid en individuel vurderingsproces, hvor tandlægen tager stilling til tændernes stand og eventuelle skader, som kan være med til at bestemme, om den bedste løsning er en tandbro eller tandkrone. Tandbroer laves som udgangspunkt kun, hvis man skal behandle tænder, der i forvejen har fået behandling. Hvis man ikke før har fået behandling, ikke er ryger eller har paradentose, vil et implantat være første prioritet for at beskytte de andre tænder.

Vi står klar til at hjælpe

Kontakt Ølby Tandlæge Center i Køge, hvis du har spørgsmål.​