FAQ
Huller i tænderne
Er du i tvivl om, om du har et hul i tanden? Oplever du en begyndende tandpine, isninger eller jag i tanden, når du spiser eller drikker, kan det være et tegn på, at du har et eller flere huller i dine tænder. Det er ikke altid de samme gener, som patienter oplever, når de får huller, og det kan derfor ikke entydigt siges, hvordan et hul i tanden føles. Nogle mennesker oplever slet ikke gener eller smerter, når de har et hul, og du bør derfor altid kontakte din tandlæge, når du oplever ovenstående tegn, eller hvis du er i tvivl, om du har hul i tanden.
Huller i tænderne skyldes bakterier, der findes i munden. Bakterierne fodres af maden og de søde sager, vi spiser, og heraf udskiller de en syre, som ætser tændernes overflade. Sørger man ikke for at fjerne bakterierne på tænderne dagligt, vil syren gøre skade på overfladen og så trænge dybere ind i tanden, og til sidst vil der opstå hul i tanden. Bliver ætsningen af tanden stor nok, vil tanden nedbrydes og til sidst knække.
Paradentose
Paradentose er en betændelsestilstand i knogle og tandkød rundt om tænderne, som skyldes bakterier. Paradentose kan derfor i mange tilfælde undgås ved at sørge for at holde en god mundhygiejne. Har man først fået tandkødsbetændelse, skal man være særligt opmærksom, fordi det kan udvikle sig til paradentose. Er tilstanden ikke så udviklet endnu, kan man starte at få renset tænderne grundigt og derefter slutte af med en afpudsning af tændernes overflade.
Årsagerne kan være dårlig mundhygiejne, eller at man har fået en særligt farlig bakterie i munden, som angriber tandkødet. Andre udefrakommende faktorer kan også være skyld i, at man får paradentose; særligt rygning er en stor årsag til, at paradentose forværres hurtigere. Behandler man ikke tandkødsbetændelsen, vil den over tid udvikle sig til paradentose.
Tandbroer & -kroner
Mangler du en tand midt i munden eller skal du have trukket en tand ud, kan mellemrummet erstattes med en tandbro. En tandbro er en efterligning af en tand, der oftest laves i et plast- eller porcelæns materiale, som monteres på de to omkringsiddende tænder. De omkringsiddende tænder bruges som bropiller til at fastholde det led, som skal udgøre den manglende tand. En tandbro sidder fast i munden, og den kan ikke tages ud. Tandbroen bliver en permanent del af tandsættet, og den fungerer på lige fod med resten af tandsættet, så du har den samme funktion, frihed og det samme udseende, som du havde før.
En tandkrone er en behandling, der udføres, når et stykke af en tand enten er knækket eller faldet af. Kronen påsættes den resterende del af tanden, så den beskyttes mod yderligere skade og samtidig kan opretholde den normale funktion og det normale udseende i munden. Det er vigtigt at tage til tandlægen, når tanden knækker, da det kan gøre ondt og gå rundt med en knækket tand. Har man mistanke om, at tanden er ved at knække, bør man også søge tandlæge hurtigst muligt, da det er nemmere at redde den resterende tand, jo hurtigere behandlingen udføres, hvilket også sikrer det pæneste resultat.
Tandlægeskræk
Vores erfarne tandlæger og personale tager hånd om vores patienter og hjælper dem med at finde den bedste behandling af deres tandlægeskræk. Hos Ølby Tandlæge Center hjælper vi mange patienter med tandlægeskræk, og vi går langt for at vores patienter føler sig trygge. Som udgangspunkt starter vores behandling af tandlægeskræk med en indledende samtale, som omhandler patientens skræk, og hvordan vi kan gøre forløbet nemmere.
Der er mange måder, hvorpå man kan få hjælp med sin tandlægeskræk. Det vigtigste er at snakke med sin tandlæge om det, så man får de bedste forudsætninger for et godt forløb. Herfra kan tandlægen og alle andre involverede i behandlingen hjælpe med at få dig til at føle dig godt tilpas. Har du særlige ønsker til behandlingen eller forløbet, kan du ytre disse til at starte med. Hvis du gerne vil have en omsorgsperson med til behandlingen, gerne vil høre musik eller gerne vil holde mange pauser, mens behandlingen står på, kan din tandlæge tilrettelægge behandlingen herefter.